Jump to content

CP OMH trouble shooting


kidsngarden
 Share

Recommended Posts

I make an OMH using all frozen goats milk as the liquid, 1 TB PPO honey with the oils and some baby food oatmeal mixed at trace.

I have made this recipe 5 times in large batches with great success. I dissolve the lye in goat milk that was frozen into ice cubes. It is barely warm by the time I add it to the oils.

The last two times I have made this they have been a disaster! Oil seperates and leaks all over. VERY hot gel which I know is typical - I never even bother to cover the stuff for gel because it does just fine on it's own. What a mess.

What I'm think is this. I think the temp of the oils has to be RT to have it work right. That's the only thing I can think of that is different. Same ratios of everything that I have done in the past - just different heat on the oils. Does anyone have an opinion on this? Would like to know if I'm way off here before I go and make a mess again!:confused:

Thanks,

Bethany

Link to comment
Share on other sites

I don't have an answer for you but could your scale be off? Does the separated oils zap ? It may be over heating. I soap it at rt and then put in the refrig or outside in the cooler weather. I have never had this happen so hopefully someone will come along and help you better.

My other soaps turn out just fine. It's just the OMH I am having issues with. No zap. I will do RT and the refridgerator and see what happens.

Anyone added Beeswax to OMH? I want a harder bar.

Bethany

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...